Tag Archives: gitar

Top 10 : Gitaris Malaysia terbaik

Gitaris Malaysia pada pendapat aku la, mampu menyaingi gitaris handalan luar negara. Ramai yang mengagungkan gitaris-gitaris barat terutamanya, tapi di Malaysia ni pun tak kurang hebatnya. Mereka turut menjadikan gitaris lagenda di barat sebagai idola mereka & kerana itu mereka mampu berdiri sebaris dengan lagenda-lagenda di sana.

Di sini aku senaraikan 10 gitaris terhebat pada pandangan aku la, lain orang lain citarasa. Tapi pada aku, mereka ni yang terbaik. Jangan la samakan pandangan kita, sebab masing-masing pun ada pandangan sendiri. Continue reading

Advertisements

Pembelajaran : Mengenali note muzik

Asas

Sebelum aku kongsikan benda-benda yang lagi complex, kita kena belajar dulu pasal one of the building blocks of music iaitu notes. Yang ni memang agak membosankan, macam belajar ABC. Tapi kalau tak kenal huruf, macam mana nak membaca kan, kan, ek, ek? Ini adalah asas & aku sure sangat ramai yang malas nak belajar benda ni. Tapi tolong belajar! Ini sangat-sangat penting!

Continue reading

Panduan untuk membeli gitar

 

Sebagai panduan dan rujukan semua, kat sini aku akan kongsi sikit tips yang perlu korang buat sebelum nak beli gitar. Tips ni tak la 100% boleh diguna-pakai, lebih-lebih lagi pada yang dah kategori otai. Tapi mungkin dapat la membantu sikit kepada yang beginner. Semoga perkongsian ni dapat bagi manfaat pada korang sebelum beli gitar.

1

Continue reading